Jdi na obsah Jdi na menu
 


Studánky na Moravě

Příspěvky

Šenov u Nového Jičína - Bannerova studánka

Bannerova studánka se nachází přibližně v půli cesty mezi Bernarticemi nad Odrou a Šenovem u Nového Jičína. Nedaleko odtud se nachází zalesněný vrcholek zvaný Panský kopec, jemuž se říkávalo také Bernartický kopec či Kriegshübl (válečný kopec). Na jeho severovýchodním svahu se dnes nachází výletní restaurace Salaš, ke které z hlavní silnice vede odbočka. Asi jen kolem 120 m od odbočky z hlavní silnice se ve svahu pod cestou Bannerova studánka skrývá.

 
8. 9. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 0

Bělá - pramen Židlo a Priessnitzovy koupele

Pramen lesní vody zvaný Židlo, vyvěrající na povrch z veliké hloubky v lese Pavlačka, má svou bohatou historii. Z vyprávění víme, jak pramen pomáhal lidem, ale i zvířatům už v 19. století. Voda byla popisována jako spolehlivá pomocnice při očních zánětech, kožních ekzémech a podobně. Obec Bělá v roce 2002 pramen upravila do dnešní podoby a roku 2004 vznikl i areál Priesnitzových koupelí. Větší bazének slouží jako venkovní koupel ke zlepšení prokrvení dolních končetin, která zlepšuje prokrvení hlavy, krku a horní poloviny těla chladnou vodou o teplotě 8 °C až 15 ° C. 

 
22. 8. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 0

Koryčany - studánka U mísy

Studánka U mísy se nachází pouze asi 0,5 km východně od skalního útvaru Kozel a hradu Cimburk. Ke svému jménu došla díky kamennému sběrači vody, vytesanému do tvaru mísy v roce 1932, kdy místo upravil koryčanský občan Josef Chvála. Studánka se dříve jmenovala jinak a to Mísa, Panímísa a ještě předtím Metodějova studýnka.

 
5. 8. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 0

Koryčany - studánka Paní

Studánka Paní se nachází nedaleko hradu Cimburk a pokud se vydáte po žluté turistické značce z parkoviště U křížku,tak ji nemůžete minout. Jak svědčí nápis vyrytý do betonu nad pramenem, tak byla studánka vybudována roku 1933. Kdysi z ní voda vytékala z trubky, nyní ji najdete pouze v tůňce pod stříškou, který pramen kryje. Podle pověsti si kdysi vzal některý z pánů na Cimburku chudobnou ženu a když odjel pryč, jeho rodina se chtěla neurozené ženy zbavit, tak ji chodili tak dlouho namáčet do studené vody až z toho chudinka onemocněla a umřela. Jestli byli viníci odhaleni a potrestáni, popřípadě zda se za svůj ohavný čin dostali do pekla, o tom už pověst mlčí....

 
5. 8. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 0

Bunč - Kubitova studánka

Kubitova studánka se nachází cca 200 metrů od Lesního penzionu Bunč v Chřibech. Od roku 1957 se jmenuje po svém zakladateli, kterým byl František Kubita, brašnář z Kroměříže. Ten hledal další zdroj vody pro letovisko Bunč a po delším hledání si všiml, že při cestě k arcibiskupské myslivně po pravé straně cesty vyvěrá z Vylízané skály pramínek vody.

 
14. 7. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 0

Loučka u Vizovic - studánka Chladná studna

Na severní straně Doubravy vyvěrá ze skály pramen vody, který má dle legendy uzdravující účinky. Nad pramenem stojí kaplička se sochou Panny Marie a tomuto místu se odedávna říká Chladná studna. Kaple zde postupně vznikala na přelomu 19. a 20 století na podkladě dvou neobvyklých uzdravení vodou z pramene: téměř slepého chlapce z Tichova a dívky z Vizovic, onemocnělé španělskou chřipkou. Její otec Jan Rechlík z Vizovic vybudoval v roce 1905 u pramene kamenný portál, ke kterému byla v roce 1937 přistavěna kaple se sochou Panny Marie Lurdské a konána první pouť.

 
11. 6. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 0

Bílovice nad Svitavou - studánka Leoše Janáčka

Studánka Leoše Janáčka byla vybudována tehdejší Vysokou školou zemědělskou v Brně podle návrhu Ing. Ivana Otruby a byla slavnostně předána veřejnosti 8. 10. 1978. Bronzové desky jsou dílem brněnského výtvarníka Josefa Kaduly. Studánka poskytuje dodnes celoročně kvalitní vodu.

 
19. 5. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 0

Bílovice nad Svitavou - studánka Stanislava Lolka

Studánka byla vybudována na polesí Bílovice v údolí pod Resslovou hájovnou a to v r. 1966 Emanuelem Koupým na paměť malíře a grafika Stanislava Lolka (*1873 + 1936). Lolek jako velký myslivec s oblibou maloval lesní zvěř. Jeho kresby inspirovaly spisovatele Rudolfa Těsnohlídka k napsání knihy Liška Bystrouška. To byl také důvod, proč v lesích, kde se děj knihy odehrává, byla postavena studánka jako památník Stanislava Lolka.

 
17. 5. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 0

Lukov - studánka Rudolfa Petrly

Studánka Rudolfa Petrly byla obnovena v roce 2012 členy Spolku přátel hradu Lukova. Na studánku Rudolfa Petrly jsme narazili na začátku prázdnin jednoho roku, když jsme kráčeli na hrad Lukov. Neplánovaně jsme zabočili na do lesa a po úzké pěšině jsme asi po padesáti metrech ke studánce přišli. Měli jsme pocit, že jsme stanuli v temném lese, v takovém tom pohádkovém, kde byla černočerná tma tmoucí. Vodu jsme ale neochutnali, protože v době naší návštěvy nebyla ještě pitná.

 
5. 5. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 0

Horní Lomná - studánka Na Přelači

Studánka se nachází v osadě Přelač, místní části Horní Lomné na žluté turistické značce. Vodní zdroj potká každý turista, směřující na Muřinkový vrch, neboť se nachází hned u úzké asfaltové silničky. Studánku vybudoval státník podnik Lesy ČR v roce 2010 a od té doby nikdy nevyschnul a voda z trubky stále prýští mohutným proudem.

 
13. 3. 2019 | Rubrika: Studánky na Moravě | Komentářů: 1


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 538392
Měsíc: 19236
Den: 528