Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prémiové turistické známky

Příspěvky

Prémiová TZ 1 : Klub českých turistů

Klub českých turistů byl založen 11. června 1888 v Praze a hned od počátku byli jeho členové velice aktivní. Brzy vyrostla síť turistických ubytoven, vznikla hustá síť značených cest a řada předních osobností země si považovala za čest, že mohla být jeho členy. Mezi hlavní aktivity klubu patřila výstavba turistických chat, rozhleden, úprava a značení turistických tras, tvorba turistických map a dalších zařízení pro veřejnost, jako byla například Petřínská rozhledna. KČT organizoval pravidelné vycházky do okolí a pořádaly se i větší výlety do zahraničí. První výlety byly výhradně pěší, poměrně rychle se však rozšířila zimní turistika na lyžích, po vodě a s rozvojem automobilismu pak mototuristika a další formy turistiky.

 
18. 7. 2023 | Rubrika: Prémiové turistické známky | Komentářů: 0

Prémiová TZ 2 : Junák - svaz skautů a skautek

Na počátku skautského hnutí v Čechách stál prof. Antonín Benjamín Svojsík, který v roce 1911 poznal v Anglii zdejší skauty a o rok později sepsal knihu Základy Junáctví. V červenci téhož roku proběhl první skautský tábor nedaleko hradu Lipnice a brzy se hnutí začalo šířit celou zemí pod názvem Junák. Hnutí bylo zakázáno různými totalitními režimy, nejprve za 2. světové války hitlerovskými okupanty a v letech 1950 a 1970 pak komunistickou vládou. Před statečnými muži a ženami, které prošli skautskou výchovou, se oba režimy měli na pozoru, a tak z nich mnoho skončilo na popravištích, ve vězeních a v pracovních táborech. Ani tím však nedokázaly zlomit charaktery většiny těchto lidí a nepodařilo se jim umlčet skautské myšlenky a ideály. 

 
18. 7. 2023 | Rubrika: Prémiové turistické známky | Komentářů: 0

Prémiová TZ 3 : KRNAP - Krkonošský národní park

Krkonošský národní park byl vyhlášen 17. května 1963 a jeho hranice byly v následujících desetiletích několikrát posunuty. KRNAP se rozkládá z velké části leží na severozápadě okresu Trutnov, ale zasahuje také do okresu Semily a Jablonec nad Nisou. Severní hranice parku je vedena po státní hranici, která ho současně odděluje od polského Krkonošského národního parku. Příroda Krkonoš je velmi rozmanitá. Vyskytuje se zde asi 300 druhů obratlovců a spousta druhů rostlin, včetně mechů, kapradin a lišejníků. Žije zde několik endemitů. Nejvyšším bodem parku a zároveň i České republiky je Sněžka s 1603 metry nad mořem.

 
9. 9. 2024 | Rubrika: Prémiové turistické známky | Komentářů: 0

Prémiová TZ 4 : Národní park Podyjí

Národní park Podyjí je nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný, který leží na Moravě. Byl vyhlášen 1. července 1991 a rozkládá se v okrese Znojmo podél hranice s Rakouskem a řeky Dyje, která jím protéká v délce 40 km hlubokým meandrujícím údolím mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem. Nejvyšším bodem je pohraniční Býčí hora s nadmořskou výškou 536 m a nejnižší bod leží v údolí Gránického potoka na úrovni 207 m n. m. Park je z 84 % zalesněn, v listnatých lesích se vyskytují mnohé vzácné dřeviny a hlavně endemický jeřáb muk hardeggský. Krajinné podmínky umožňují růst jak rostlin chladno a stínomilných v hlubokých údolích, tak i teplomilných na slunných stráních. 

 
9. 9. 2024 | Rubrika: Prémiové turistické známky | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 538392
Měsíc: 19236
Den: 528