Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kostely v Evropě

Příspěvky

Kristiansand - novogotická katedrála (Cathedral)

Katedrála byla v centru města Kristiansand postavena v letech 1880 - 1885 podle plánů architekta Henrika Thrap-Meyera. Stavba ze šedých cihel v novogotickém slohu se tak stala již třetí katedrálou, která v průběhu staletí na tomto místě vznikla. Nahradila vyhořelou předchůdkyni, ze které architekt využil původní stěny a z tohoto důvodu se oltář nyní nachází v západní části kostela, a nikoliv na tradiční východní straně. Nejprve zde však od roku 1645 stával malý dřevěný kostel Trefoldigetskirken (Trinity Church) a když byl Kristiansand v roce 1682 jmenován sídlem diecéze, začala stavba první katedrály ve městě.

 
16. 9. 2024 | Rubrika: Kostely v Evropě | Komentářů: 0

Heddal - největší dřevěný kostel v Norsku

Dřevěný trojlodní roubený kostel Panny Marie byl postaven v obci Heddal někdy kolem roku 1200 podle plánů neznámého architekta, ale ani moderní metody nedokázaly určit přesnější dataci. Na chóru kostela byly objeveny runové nápisy, které by se daly interpretovat tak, že kněžiště bylo postaveno v roce 1167 a fungovalo jako kostel až do postavení lodi, k čemuž došlo asi o 95 let později v polovině 13. století. Podle jiné teorie stál na stejném místě starší kostel, který byl nahrazen novostavbou ve 13. století a přitom bylo využito i dřevo z původního svatostánku. Po reformaci byl ve velmi špatném stavu a tak koncem 17. století prošel několika přestavbami. V roce 1723 se norský král rozhodl prodat církevní stavby, aby splatil dluhy z Velké severní války, čímž kostel v Heddalu získala soukromá osoba.

 
13. 9. 2024 | Rubrika: Kostely v Evropě | Komentářů: 0

Oslo - dřevěná kaple na Holmenkollenu

Dřevěná kaple byla na Holmenkollenu postavena v roce 1903 podle návrhů architekta Holgera Sinding-Larsena a nejprve byla využívána k bohoslužbám sportovců či turistů, kteří se v neděli vydali na čerstvý vzduch. Turistika v lesích byla totiž na konci 19. století módní záležitostí, navíc byly v této oblasti vybudovány hotely, restaurace, lázně a sanatoria, kam postupně proudilo čím dál více lidí. Od roku 1913 začala kaple sloužit také k pravidelným církevním bohoslužbám a obřadům, například k biřmování, křtům, svatbám a pohřbům. Druhá světová válka se kaple nijak nedotkla a tak dlouhá desetiletí sloužila bez potíží svému účelu. V srpnu 1992 ji však zachvátil požár. 

 
13. 9. 2024 | Rubrika: Kostely v Evropě | Komentářů: 0

Tworków - kostel sv. Petra a Pavla (Kościół Św. Piotra i Pawła w Tworkowie)

Současný kostel sv. Petra a Pavla v Tworkowě byl postaven v letech 1691 - 1694 na místě původního dřevěného svatostánku, který v roce 1676 vyhořel. Vznikl dle návrhu architekta Jana Zellera z Opavy a byl vysvěcen v roce 1697 biskupem diecéze z Vratislavi Johannem Brunettim. Chrám byl vážně poškozen během druhé světové války, po které byl postupně opravován. Také během posledních deseti let prošel kostel mnoha renovacemi.

 
16. 3. 2020 | Rubrika: Kostely v Evropě | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 538392
Měsíc: 19236
Den: 528