Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chaty v Beskydech

Příspěvky

Pustevny - Jurkovičovy domy Libušín a Maměnka

Chata Libušín a Maměnka se nacházejí na Pustevnách v katastru obce Prostřední Bečva a je dílem slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Ten na architektonickém návrhu Libušína a sousední Maměnky začal pracovat v roce 1897, když si jejich stavbu objednala Pohorská jednota. Architekt navrhl dřevěné srubové stavby v secesním slohu s bohatým stylizovaným dekorem a dbal při tom, aby budily dojem slovanské lidové architektury. Na výzdobě Libušína se podílel malíř Mikoláš Aleš. Je totiž autorem kreseb boha Radegasta, portáše Stavinohy a dvou zbojníků, podle kterých interiéry vymaloval akademický malíř Karel Štapfer. Již o dva roky později byly obě chaty zvané útulny slavnostně otevřeny. Jejich výstavba stála 82 433 rakouských korun. V roce 1928 chaty navštívil prezident T. G. Masaryk.

 
19. 7. 2019 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 1

Mosty u Jablunkova - hotel Fojtský grúň

Fojtský grúň je kopec vysoký 676 metrů a nachází se nad obcí Mosty u Jablunkova. Pod tímto vrcholem byl postaven největší srubový hotel v České republice a také velké sportovní  turistické centrum, které je zaměřeno na celoroční volnočasové aktivity. Bezprostřední okolí hotelu zdobí dřevěné sochy, které zde vznikly při každoroční řezbářské soutěži.

 
9. 3. 2019 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Portáš - horský hotel v Beskydech

Chata Portáš byla postavena v nadmořské výšce 960 metrů nad mořem roku 1932. Hotel měl již tehdy parní ústřední topení a taky elektrické osvětlení, které fungovalo díky agregátu, což jiné valašské stavby tehdy mohly jen závidět. K tomu bylo ještě k dispozici ještě útulné stylové vybavení, ze strany provozovatele prvorepubliková úcta k hostům a odpovídající služby. Není se co divit, že se hotel Portáš stal brzy vyhlášeným a vyhledávaným místem. Majitel pan Bittner v hotelu zřídil poštovnu, takže hosté plni čerstvých zážitků mohli přímo z místa pobytu posílat pohlednice. Tehdy se zde ubytovávali lyžaři, sáňkaři, ale také dámy v noblesních šatech a pánové v černých oblecích, pro které zde majitel pořádal plesy.

 
22. 2. 2019 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Vsacký Cáb - chata v Beskydech

V centru Vsetínských vrchů najdete turistickou chatu Vsacký Cáb, která se nachází kousek pod vrcholem hory Cáb ve výšce asi 820 m, na důležité křižovatce turistických a cykloturistických tras. Chata byla postavena v letech 1927 – 1928 na popud Karla Puszkailera, což byl vsetínský lékárník, spoluzakladatel Klubu československých turistů ve Vsetíně a jeho dlouhodobý předseda. Jejího slavnostního otevření se účastnilo 800 hostů a také tehdejší starosta Vsetína Josef Sousedík. Původně měla jen hospodu, byt hostinského, sklep, skladiště lyží a několik ložnic. Voda se nosila ze studánky vzdálené 150 metrů. Prakticky zároveň s chatou vznikla i nedaleká mohyla, která měla připomenout 10. výročí republiky a čtyřicet let existence Klubu turistů. Na svém místě stojí stále, ale skokanské můstky už zmizely.

 
19. 12. 2018 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 44
Celkem: 489199
Měsíc: 15930
Den: 431