Jdi na obsah Jdi na menu
 


TZ 2667 : Město Vsetín

Historie města Vsetín se začala psát v údolí řeky Vsetínské Bečvy, kde na konci 13. století stál mlýn a kostel. V polovině 15. století pak byla na pravém břehu řeky dnešního Horního náměstí vystavěna tvrz, jež byla v 17. století přestavěna na zámek. I když se ještě o náměstí rozhodně nejednalo, místo se mohlo začít rozvíjet. V 16. století se na území Vsetínska rozšířil chov koz a později ovcí, které pásla místní čeleď, nazývaná valaši. V průběhu třicetileté války se Vsetín rozšířil z Horního města i na levý břeh řeky Bečvy. Roku 1708 uherští rebelové město dobyli a zapálili, takže popelem lehlo téměř celé město a ze zámku zbyly pouhé ohořelé zdi.

article preview

TZ 2667 : Město Vsetín

Vsetín jsme poprvé navštívili během krátkého jednodenního výletu v dubnu 2016, který jsme strávili celý v tomto okresním městě. Poznali jsme zde několik pěkných památek, zejména těch církevních a vše začalo prohlídkou evangelického kostela Dolního sboru. Pak jsme pokračovali ke kostelu Horního sboru církve evangelické, vzdálenému pouhých padesát metrů od toho prvního a následně jsme zamířili na místní židovský hřbitov. Potom jsme kolem obou kostelů a našeho zaparkovaného stříbrného francouzského vozu sešli dolů z kopce do města a zamířili do pivovaru Valášek, kde jsme v místní restauraci poobědvali. Po dobrém jídle jsme vystoupali na Horní náměstí, na němž se nacházela největší koncentrace památek, včetně zámku s muzejními expozicemi. Když jsme si exponáty prohlédli, vyšli jsme ven a zamířili k sousednímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie, jenž byl původně stavěna jako nový zámek. Pak jsme již odjeli domů do Olomouce.

Podruhé jsme se ve Vsetíně zastavili cestou z letní dovolené, kterou jsme strávili v červenci stejného roku ve Velkých Karlovicích. Nejprve jsme odlovili kešku u kaple se studánkou, která nesla příznačný název U svatého obrázku a nacházela se v okrajové části Nepřejov. Potom jsme odjeli do centra města, kde jsme našli několik dalších ukrytých schránek a následně jsme stříbrný povoz zaparkovali u pivovaru Valášek, abychom se zde už podruhé naobědvali. Když se tak stalo, ještě chvíli jsme poseděli a poté jsme si v lednici vybrali PET lahve s jedenáctkou a borůvkovým pivem, příjemné obsluze zaplatili nehorázně velkou útratu a pak jsme již odjeli do jiné okrajové části Vsetína. Za Horní Jasénkou jsme se zastavili u Langrovy studánky, odkud jsme pokračovali v jízdě lesem na horskou chatu Vsacký Cáb.

Třetí návštěva Vsetína proběhla v květnu 2024 na závěr třídenního pobytu v hotelu Sirákov u Vizovic. Cestou domů jsme se znovu zastavili ve Vsetíně, neboť město mezitím získalo vlastní turistickou známku, takže jsme si ji chtěli koupit a zároveň se seznámit se zbytkem zajímavostí v tomto okresním městě. Misi jsme zahájili u krásně opraveného Horního mlýna na okraji Vsetína, který se nám moc líbil a klidně bychom se v něm někdy ubytovali. Potom jsme se zamířili do centra, kde jsme chtěli navštívit hvězdárnu, jenže byla z technických důvodů zavřená, i když jsme sem přišli v řádnou otevírací dobu. Zklamáni jsme se tedy pěšky vydali k nedaleké studánce Rýnka a když jsme se po chvíli vrátili k našemu šedému francouzskému autu, odjeli jsme do Horní Jasénky, kde jsme si krátce prohlédli modlitebnu Sboru Církve bratrské. Potom jsme se již potřetí zastavili na oběd v pivovaru Valášek a i tentokrát jsme si domů odvezli borůvkové pivo a dvanáctku. Pak jsme naše nové autíčko docela potrápili, jelikož muselo zvládnout jízdu do prudkého kopce mezi chatami ve čtvrti Ohýřov. I tak jsme posledních 600 metrů za krásného slunečného počasí ke studánce raději došli pěšky. Po návratu k vozu jsme zase sjeli zpátky a dole pod kopcem jsme si prohlédli právě opravovaný pivovar Vsacan. Pak jsme popojeli do centra dolní části města, zaparkovali a zbytek památek jsme obešli pěšky. Postupně jsme si prohlédli nabídku pamětihodností na Dolním náměstí, kde jsme v informačním centru koupili turistickou známku, pak jsme se prošli krásnou Panskou zahradou, v níž jsme se postavili na 18° poledník východní délky a když jsme park opustili, koupili jsme si zmrzlinu. Osvěženi pochutinou jsme došli k Rokytnickému mlýnu s restaurací a na závěr jsme zašli do nemocnice. Naštěstí pouze za účelem obhlídky kaple sv. Růženy z Limy. Potom jsme se po nábřeží řeky Bečvy vrátili k autu, jímž jsme odjeli domů do Olomouce.​

Návštěvy : 28.4.2016, 9.7.2016, 13.5.2024

Další informace najdete zde :

Evangelický kostel Dolního sboru

Evangelický kostel Horního sboru

Židovský hřbitov

Pivovar Valášek

Horní náměstí

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kaple a studánka v Nepřejově

Jak jsme ve Vsetíně viděli všechny církevní památky a zámek

Současná verze TZ 2667 získána 13.5.2024 v informačním centru Vsetín

Turistická známka 2667 město Vsetín 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 67
Celkem: 489450
Měsíc: 16053
Den: 607