Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beskyd - Masarykova chata

Turistická chata nesoucí název „Masarykova chata na Beskydě“, za jejíž vznik lze vděčit Klubu českých turistů Moravská Ostrava, byla budována v letech 1923 až 1924 pouhé 2 km východně od známého turistického střediska Bumbálka, v sedle na hraničním hřebeni mezi Českem a Slovenskem v Moravskoslezských Beskydech. Chata na kamenné podezdívce byla celá dřevěná, postavená velkoryse s rozhlednou na střeše a jako jedna ze dvou v té době pojmenovaná po prvním československém prezidentu T. G. Masarykovi, který ji však nikdy nenavštívil. Poblíž byl pak vztyčen dřevěný Sloup vzájemnosti s motivem moravskoslezské orlice prolínající se s slovenským křížem a slovy „Poznajme sa, Milujme sa“.

article preview

Beskydy se staly jednou z našich nejoblíbenějších destinací, kam jsme se velice rádi vraceli, jelikož nás zdejší drsná a zároveň krásná krajina naprosto okouzlila. Občas jsme na československé pomezí z Olomouce vyrazili na jednodenní výlet, ale strávili jsme zde i pár celotýdenních dovolených, které nám daly více času pro důkladnější prozkoumání tohoto kouzelného pohoří. Jednoho roku jsme si na sedm dní pronajali luxusní srub v kanadském stylu, který si jeho majitel postavil na zelené louce teprve nedávno a tak dřevěný domek ještě voněl novotou. Dovolenou jsme si naplánovali na začátek letních prázdnin, kdy se rozlehlá obec Velké Karlovice stala na jeden týden naším novým domovem, z něhož jsme každé ráno po vlastními silami připravené snídani vyráželi na výlety po bližším i vzdálenějším okolí.

065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 02 065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 07

Během pátého dne pobytu jsme se pohybovali na československém pomezí, kde jsme navštívili několik míst, obdařených dřevěnými turistickými známkami. Jedním z nich byla Masarykova chata na kopci s příznačným názvem Beskyd, ke které jsme přijeli naším stříbrným francouzským autem z několik stovek metrů vzdáleného sedla Bumbálka. Když jsme u chaty zaparkovali, ihned jsme se vydali hledat skrytou schránku a protože jsme ji celkem rychle nalezli, brzy jsme se z lesa vrátili zpět. Vzápětí jsme vstoupili do útrob chaty a v restauraci u výčepu jsme si koupili turistickou známku. Získali jsme zde i dvě razítka do památníku a jelikož jsme před chvíli obědvali v chatě na Bumbálce, nabídku restaurace jsme nevyužili a vyšli zase ven. Následně jsme se po cestě přesunuli na kopeček nad chatou, kde jsme narazili na informační tabuli a zajímavý sloup.

037 - Masarykova chata 01 037 - Masarykova chata 03

Samozřejmě jsme se u chytré tabule zastavili, abychom si o tomto místě něco přečetli. Dozvěděli jsme se, že turistická Masarykova chata na Beskydě vznikla díky iniciativě Klubu českých turistů Moravská Ostrava, který ji nechal vystavět v letech 1923 – 1924 na hraničním hřebeni mezi Českem a Slovenskem. Chata na kamenné podezdívce byla celá dřevěná, na čemž nebylo nic divného, ale docela nás překvapilo, že na střeše měla rozhlednu. Jako jedna ze dvou v té době byla pojmenovaná po prvním československém prezidentu T. G. Masarykovi, který ji však nikdy nenavštívil. O 10 let později byl poblíž chaty vztyčen dřevěný Sloup vzájemnosti s motivem moravskoslezské orlice a slovenským křížem, a slovy Poznajme sa, Milujme sa. My jsme pár metrů od cedule uviděli jeho novou verzi z roku 2014 s nápisem Poznajme sa, buďme priaťelia.

037 - Masarykova chata 08 a informační tabule 037 - Masarykova chata 09 - sloup česko-slovens​ké vzájemnosti na státní hranici

Dále jsme se dočetli, že se Masarykova chata stala oblíbeným cílem turistů a výletníků, mimo jiné i Petra Bezruče, ale stavbu bohužel v roce 1952 zničil ohnivý kohout. Stalo se tak v důsledku neodborné manipulace s petrolejovou lampou, protože v té době ještě nebyl do budovy zaveden elektrický proud. Z chaty zůstaly jen rozvaliny základové podezdívky, jež jsme spatřili přímo za cedulí. V sedmdesátých letech 20. století došlo nedaleko původní chaty ke stavbě nové, která byla roku 2013 zmodernizována a v této podobě jsme ji viděli i my. Na závěr jsme si přečetli, že v nářečí kraje znamená slovo bezkydy místo s vykáceným porostem a právě podle bylo pojmenováno celé beskydské pohoří. Když jsme dočetli poslední řádky, prohlédli jsme si zmíněný Sloup vzájemnosti a pak jsme se již pokochali krásnými výhledy na valašskou krajinu.

037 - Masarykova chata 11 - výhled od chaty 037 - Masarykova chata 05

Nedivili jsme se tak tomu, že sem v minulém století chodilo tolik lidi a že Masarykova chata patřila mezi velmi oblíbená místa turistů a výletníků. Ostatně i v době naší návštěvy bylo v restauraci poměrně dost strávníků, takže se v tomto ohledu patrně nic nezměnilo. Když jsme se pokochali výhledy, vyrazili jsme pěšky po červené turistické značce směrem ke slovenské chatě Kmínek, ale o tom již vypráví jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli nezapomeňte také přečíst. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme se pohybovali po československých hranicích v okolí Bumbálky. Dozvíte se toho opravdu hodně. Pokud jste sem někdy zavítali, můžete do komentářů uvést své zážitky a podělit se o ně s ostatními turisty. Děkujeme.

037 - Masarykova chata 06 037 - Masarykova chata 07

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/beskyd-masarykova-chata​

Historie :

Turistická chata nesoucí název „Masarykova chata na Beskydě“, za jejíž vznik lze vděčit Klubu českých turistů Moravská Ostrava, byla budována v letech 1923 až 1924 pouhé 2 km východně od známého turistického střediska Bumbálka, v sedle na hraničním hřebeni mezi Českem a Slovenskem v Moravskoslezských Beskydech. Chata na kamenné podezdívce byla celá dřevěná, postavená velkoryse s rozhlednou na střeše a jako jedna ze dvou v té době pojmenovaná po prvním československém prezidentu T. G. Masarykovi, který ji však nikdy nenavštívil. Poblíž byl pak vztyčen dřevěný Sloup vzájemnosti s motivem moravskoslezské orlice prolínající se s slovenským křížem a slovy „Poznajme sa, Milujme sa“. Sloup vznikl v roce 1934 k desátému výročí postavení Masarykovy chaty na Beskydě, v roce 2014 byl obnoven s nápisem „Poznajme sa, buďme priaťelia“. V nářečí kraje znamená slovo „bezkydy“ místo s vykáceným porostem a právě podle tohoto místa je pojmenováno celé beskydské pohoří. Nejen díky nádhernému výhledu a zachovalé přírodě se Masarykova chata stala oblíbeným cílem turistů a výletníků, mimo jiné i Petra Bezruče. Jako mnoho jiných ryze dřevěných turistických chat v Beskydech, i tuto stihl v roce 1952 požár, který ji zcela zničil. Stalo se tak v důsledku neodborné manipulace s petrolejovou lampou, protože v té době ještě nebyl do budovy zaveden elektrický proud. Z chaty zůstaly jen rozvaliny základové podezdívky. V 70. letech došlo nedaleko původní chaty ke stavbě nové, která i nadále nese původní název. Dnes lze Masarykovu chatu nalézt na červené trase vedoucí z Bumbálky na Kmínek. Z chaty a jejího okolí je dobrý výhled na Moravu, Slezsko a část Slovenska. V roce 2013 došlo k rekonstrukci celého objektu a rozšíření chaty o další prostory.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org

Masarykova chata na Beskydě je držitelem turistické známky č.1557.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/masarykova-chata-bila-bumbalka-c1557

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 57
Celkem: 489601
Měsíc: 16173
Den: 740