Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kramolín - rozhledna Babylon

Rozhlednu Babylon na Zeleném kopci u Kramolína dal postavit k zeměměřickým účelům v roce 1831 majitel zdejšího panství hrabě Jindřich Vilém Haugwitz v souvislosti s vyměřováním stabilního katastru Moravy. Osvícený šlechtic dal vystavět čtyřicet metrů vysokou rozhlednu, která zároveň sloužila jako zdaleka viditelná ozdoba parku, jenž náležel k loveckému zámečku Vlčí kopec.

article preview

Krásnou kamennou rozhlednu s názvem Babylon jsme poprvé navštívili během víkendového pobytu u příbuzných v Dobřínsku, kdy jsme ještě ani nesbírali turistické známky. Naše zelené korejské auto jsme nechali stát u silnice do Kramolína a vydali se k půl kilometru vzdálené vyhlídkové stavbě. Panelová cesta vedla kupodivu téměř po rovině, takže jsme brzy k rozhledně dorazili. Před námi se tyčila empírová věž, postavená na základě čtyřhranného půdorysu, ale zároveň jsme si všimli, že vyšší patra byly vybudovány jako osmistěnné.

Kramolín - rozhledna Babylon Kramolín - rozhledna Babylon Kramolín - rozhledna Babylon - vchod s nápisem

Nad vchodem jsme uviděli půlkruhovou tabulku s latinsky psaným nápisem: Pomocí zeměměřictví moravského postavil Jindřich hrabě Haugwitz r. 1831 Moraviae Dimensionis subsidio Henricus Dones ab Haugwitz – MDCCCXXXI. Pak jsme již vstoupili dovnitř a v pokladně si synek u příjemného starého pána koupil píšťalku s motivem rozhledny a po zakoupení vstupenek jsme vystoupali na vyhlídkový ochoz ve výšce osmnáct metrů. Nejlépe jsme odtud viděli jadernou elektrárnu Dukovany a pár okolních obcí.

Kramolín - rozhledna Babylon - výhled na Dukovany Kramolín - rozhledna Babylon - výhled na Dukovany

Ve větší dálce jsme pak spatřili Pavlovské vrchy a Českomoravskou vrchovinu. Když jsme se krátce pokochali výhledem, tak jsme si na stropě všimli romantické výzdoby v podobě zvěrokruhu a vzápětí jsme již sešli dolů po dřevěném schodišti, přičemž děti napočítali 105 schodů. Rozloučili jsme se pánem v pokladně a stejnou cestou jsme se vrátili k autu, kterým jsme odjeli zpět k příbuzným. První verzi známky jsme si koupili až o rok později na hradě Bouzov, kde byla výstava těchto dřevěných koleček.

https://img28.rajce.idnes.cz/d2801/16/16175/16175229_edb15653ce70ab1dc64902f2eb6e372c/images/20-rozhlednaBabylonuKramolna14-vhleddokraje.jpg?ver=0 Kramolín - rozhledna Babylon - výhled z ochozu

Naše druhá návštěva rozhledny Babylon na Zeleném kopci se odehrála opět v rámci návštěvy příbuzných. Tentokrát jsme sem přijeli stříbrným francouzským autem, které jsme zaparkovali až u rozhledny a hned jsme se vydali k pokladně, ve které seděl stejný pán jako před osmi lety. Byl sice už na odchodu, ale ještě nás vpustil dovnitř. Získali jsme u něj razítko do památníku, ale známku jsme u něj nekupovali, protože prodával ještě starou verzi. Navíc jsme doma měli již čtyři měsíce i druhou verzi, zaslanou poštou od výrobce Rýmařova.

Kramolín - rozhledna Babylon Kramolín - rozhledna Babylon Kramolín - rozhledna Babylon

Po zakoupení vstupenek jsme se vydali po starých dubových schodech na uzavřenou vyhlídkovou plošinu. V podstatě jsme viděli totéž jako při první návštěvě, ale nyní jsme využili i dalekohledu a mohli tak vidět některé detaily. Přesto nám vzdálené Alpy zůstaly i tentokrát skryty. Po deseti minutách pozorování krajiny jsme sešli dolů, poděkovali pánovi a věž opustili. Vzápětí jsme se vydali do lesíka, kde jsme mezi stromky odlovili kešku. Z tohoto místa se nám naskytl zase jiný pohled na pětadvacetimetrovou rozhlednu než doposud.

Kramolín - rozhledna Babylon Kramolín - rozhledna Babylon

Po nalezení skryté schránky byl konečně čas na přečtení informací o historii této impozantní kamenné vyhlídkové věže, jenž byla postavena kvůli zeměměřickým účelům v roce 1831 majitelem panství hrabětem Jindřichem Vilémem Haugwitzem v souvislosti s vyměřováním stabilního katastru Moravy. Jakmile jsme dočetli poslední informaci, nasedli jsme do auta a odjeli na hrad Templštýn. O něm se pochopitelně dočtete v mém jiném článku, tak si jej nezapomeňte ve volné chvíli také přečíst. Celodenní putování pak popisuje příspěvek, který najdete v sekci Velké povídání o výletech.

Kramolín - rozhledna Babylon Kramolín - rozhledna Babylon

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kramolin_-_rozhledna_Babylon/

Historie :

Rozhlednu Babylon na Zeleném kopci u Kramolína dal postavit k zeměměřickým účelům v roce 1831 majitel zdejšího panství hrabě Jindřich Vilém Haugwitz v souvislosti s vyměřováním stabilního katastru Moravy. Osvícený šlechtic dal vystavět čtyřicet metrů vysokou rozhlednu, která zároveň sloužila jako zdaleka viditelná ozdoba parku, jenž náležel k loveckému zámečku Vlčí kopec.

Podle nedoložené zprávy byl vrchol věže v roce 1866 za prusko-rakouské války poškozen dělostřelectvem a poslední dřevěné patro sneseno, takže se její výška snížila na současných 25 metrů. Samotná stavba svému původnímu účelu však příliš nesloužila a již v průběhu 19. století se změnila na turisticky přístupnou rozhlednu. Od 2. října 1968 je věž zapsána mezi památky. V letech 1999, 2000 a 2004 byla rozhledna opravena.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/babylonkra.htm

Rozhledna Babylon u Kramolína je držitelem turistické známky č.946.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/babylon-kramolin-c946

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 14
Celkem: 438879
Měsíc: 16831
Den: 760