Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítkov - pivovar Vikštejn

První zmínky o vaření piva ve Vítkově pocházejí již z doby kolem roku 1301, kdy pěnivý mok dle práva várečného produkovaly měšťanské domy. Klasický pivovar ve slezském městě vznikl zároveň s humnovou sladovnou roku 1650 a svému čelu sloužil více jak 300 let. V roce 1975 byl však uzavřen, provoz ukončen a od této doby budova pivovaru sloužila jako sklad zeleniny a nakonec jen chátrala. V roce 2018 se v hlavě Miloslava Večeři zrodila myšlenka obnovit ve Vítkově tradici vaření piva a tak se začal o výrobu oblíbeného nápoje více zajímat. Udělal si rekvalifikační kurz na sládka a protože oprava starého pivovaru kvůli vysokým nákladům nebyla reálná, začal jej budovat ve vlastních prostorách. V roce 2020 úspěšně ukončil veškeré práce a pivovar Vikštejn začal sloužit všem milovníkům lahodného moku.

article preview

Poslední týden v roce mezi vánočními svátky a Silvestrem může člověk strávit různým způsobem. Většina z nás navštěvuje rodinu a příbuzné, část obyvatelstva vyrazí za sněhem na hory, někdo nedělá vůbec nic, jiní vyrazí na procházku a méně šťastní jedinci musí chodit do práce. Náš volný čas jsme využili k odpočinku, rodinným setkáním, kratším i delším procházkám a jeden volný den jsme vyrazili na výlet do Vítkova. Slezské město v opavském okrese jsme sice navštívili již o 12,5 roku dříve, ale tehdy jsme viděli pouze novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie a tak jsme do Vítkova zavítali ještě jednou, abychom si prohlédli všechny jeho zajímavosti. Jednou z nich byl rodinný pivovar Vikštejn, jehož prohlídku jsme si raději domluvili den předem a pochopitelně ji spojili s nákupem pěnivého moku.

E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 002 E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 004

Po prohlídce několika církevních pamětihodností jsme navštívili starý pivovar nedaleko centra města a potom jsme zamířili ke zmíněnému minipivovaru. Když jsme k němu přijeli, naše černé SUV jsme zaparkovali na okraji Těchanovické ulice, vyfotili si budovu malého pivovaru zvenku a pak jsme se vydali k brance. U vstupu jsme zmáčkli zvonek a téměř okamžitě se ozval milý hlas, jenž nás pozval dovnitř. Ihned jsme tak učinili a ocitli se v malé prodejně, kde nás přivítala milá paní, která se nám od té chvíle věnovala. Nejprve nás zajímalo, jaké druhy piv zdejší sládek vlastně vaří a když jsme se to dozvěděli, vybrali jsme si dva klasické světlé ležáky, žitný speciál, jedno polotmavé a také černé pivo, které jsme si později odvezli domů. Mezitím do prodejny přišel další zákazník a když byl obsloužen, konečně jsme se vydali do výrobny.

E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 005 E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 006

Naše VIP exkurze začala logicky ve varně, kde v nerezových nádobách vznikal z vody, sladu a chmele základ pro další kvašení. Tento čirý, sladký a hořký roztok se nazýval mladina a jelikož jsme nebyli v pivovaru poprvé, tak nás nijak nepřekvapil fakt, že tekutina ještě neobsahovala žádný alkohol. Nejdříve si však budoucí pivo muselo projít rmutováním, při kterém se škrob ve sladu změnil na zkvasitelné cukry. Právě tento několikahodinový proces vždy měl lví podíl na chuťovém charakteru vyráběného piva, a že to v rodinném pivovaru Vikštejn od začátku uměli dobře, o tom svědčila stále stoupající produkce lahodného moku. Naše průvodkyně nám prozradila, že původně potřebovali menší množství ležáckých tanků, ale s rostoucím prodejem museli přidávat další a další, aby byli všichni zákazníci spokojení a nasyceni.

E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 007 E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 008

Ve varně jsme si na stěnách prohlédli fotografie domu, v němž pivovar mezi lety 2018 – 2020 postupně vznikal. Nejprve se však v hlavě Miloslava Večeři zrodila myšlenka obnovit ve Vítkově tradici vaření piva a tak se začal o výrobu oblíbeného nápoje více zajímat. Udělal si rekvalifikační kurz na sládka a protože oprava starého pivovaru kvůli vysokým nákladům nebyla reálná, začal jej budovat ve vlastních prostorách. Při pohledu na stav domu před realizací stavby nám bylo jasné, že bylo potřeba vykonat hodně práce, než se z něj roku 2020 stal příjemný rodinný podnik, v němž byla radost působit, jak se nám svěřila naše průvodkyně. Když jsme si fotky na zdi prohlédli, přesunuli jsme se do vedlejší místnosti, kde jsme nejprve viděli koutek, v němž bylo pivo plněno do PET lahví a vzápětí zazátkováno.

E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 009 E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 010

Za rohem jsme se pak prošli podlouhlou místností, kterou po obou stranách značně zužovaly nerezové cylindrokónické tanky, do nichž se po varném procesu přečerpala mladina, aby následně kvasila při nízkých teplotách podle požadované stupňovitosti piva 7 - 10 dnů. Dozvěděli jsme se, že zdejší sládek poté z mladého piva neodstraňuje kvasnice a nechá jej v ležáckých tancích dozrát 30 až 60 dnů, přičemž celý proces řídí počítač. Když jsme úzký prostor prošli tam a zpátky, nahlédli jsme do maličkého skladu a poté jsme se vrátili do prodejny, kde jsme si odložili náš nákup. Při pohledu na graficky dokonalé etikety nás napadla otázka, podle čeho piva získaly své názvy, protože jsme už věděli, že minipivovar byl pojmenován podle zříceniny hradu Vikštejn, kterou jsme nedaleko města před lety osobně navštívili.

E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 011 E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 012

Dozvěděli jsme se, že s touto středověkou památkou souvisí i většina názvů jednotlivých druhů piv, která se v rodinném podniku vaří a jedno dokonce neslo přímo jméno hradu. Zákazníci si dále domů odnášeli piva Bílá laň, Černý rytíř, Bastion, Jantarová stezka či Hradní škopek a piva Vítek či Vlastín patřila takříkajíc do rodiny, neboť se tak jmenovali někteří její členové. Následně jsme si ještě s naší průvodkyní povídali o různých věcech a po několika minutách jsme se ní rozloučili, poděkovali za milou společnost a vrátili se k našemu autu před pivovarem. Pak jsme odjeli ke kulturnímu domu, za nímž se rozkládal park s expozicí kamenů, ale o něm již vypráví jiný můj článek. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v prosinci navštívili města Vítkov a Odry.

E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 013 E - Vítkov - rodinný pivovar Vikštejn 003

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/vitkov-pivovar-vikstejn​

Historie :

První zmínky o vaření piva ve Vítkově pocházejí již z doby kolem roku 1301, kdy pěnivý mok dle práva várečného produkovaly měšťanské domy. Klasický pivovar ve slezském městě vznikl zároveň s humnovou sladovnou roku 1650 a svému čelu sloužil více jak 300 let. V roce 1975 byl však uzavřen, provoz ukončen a od této doby budova pivovaru sloužila jako sklad zeleniny a nakonec jen chátrala. V roce 2018 se v hlavě Miloslava Večeři zrodila myšlenka obnovit ve Vítkově tradici vaření piva a tak se začal o výrobu oblíbeného nápoje více zajímat. Udělal si rekvalifikační kurz na sládka a protože oprava starého pivovaru kvůli vysokým nákladům nebyla reálná, začal jej budovat ve vlastních prostorách. V roce 2020 úspěšně ukončil veškeré práce a pivovar Vikštejn začal sloužit všem milovníkům lahodného moku, kteří si jej velmi rychle oblíbili. Minipivovar byl pojmenován podle zříceniny hradu a s touto středověkou památkou souvisí i většina názvů jednotlivých druhů piv, která se v rodinném podniku vaří. Pivovar nabízí i exkurze s ochutnávkou, ale je nutná rezervace předem. Pivo lze kromě v pivovaru zakoupit také v různých prodejnách ve městě a okolí.

Historie čerpána z webu

https://pivovarvikstejn.cz/

Město Vítkov je držitelem turistické známky č.1262.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/vitkov-c1262

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 439216
Měsíc: 16755
Den: 473