Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejvyšší hora Austrálie a další vysněné cíle

Téměř každý člověk, který rád cestuje, v životě sní o nějakém místě, jenž by rád navštívil, shlédl na vlastní oči a vychutnal si jeho atmosféru. Někomu by stačilo odpočívat v Karibiku na písečné pláži a popíjet koktejly, dobrodružné povahy by zase raději zdolaly evropská pohoří či rovnou pár osmitisícových himalájských vrcholů a zbytek by volil něco mezi oběma extrémy. K poslední skupině cestovatelů patří i naše maličkosti a kdybych měl prozradit naše vysněné destinace mimo Evropu, byl by to Egypt, Peru a také bychom se někdy chtěli podívat do Austrálie. Stačilo by si vybrat v práci delší dovolenou, sednout na letadlo a vyrazit. Jakmile bychom se nabažili měst a památek typu Opery v Sydney, vyrazili bychom s průvodci do přírody a určitě by nešlo vynechat Sněžné pohoří, kde se nachází také nejvyšší hora Austrálie a Oceánie.

article preview

Téměř každý člověk, který rád cestuje, v životě sní o nějakém místě, jenž by rád navštívil, shlédl na vlastní oči a vychutnal si jeho atmosféru. Někomu by stačilo odpočívat v Karibiku na písečné pláži a popíjet koktejly, dobrodružné povahy by zase raději zdolaly evropská pohoří či rovnou pár osmitisícových himalájských vrcholů a zbytek by volil něco mezi oběma extrémy. K poslední skupině cestovatelů patří i naše maličkosti a kdybych měl prozradit naše vysněné destinace mimo Evropu, byl by to Egypt, Peru a také bychom se někdy chtěli podívat do Austrálie. Stačilo by si vybrat v práci delší dovolenou, sednout na letadlo a vyrazit. Jakmile bychom se nabažili měst a památek typu Opery v Sydney, vyrazili bychom s průvodci do přírody a určitě by nešlo vynechat Sněžné pohoří, kde se nachází také nejvyšší hora Austrálie a Oceánie.

Austrálie - opera Sydney - ilustrační foto Austrálie - západ slunce na pobřeží - ilustrační foto

Vrchol Mount Kosciuszko s nadmořskou výškou 2228 m pojmenoval v roce 1840 polský cestovatel a válečný hrdina generál Kosciuszko, protože mu připomínala mohylu v Krakově. Výstup bychom v pohodě zvládli, protože se ve Sněžném pohoří nacházejí jediná lyžařská střediska u protinožců a v létě bychom s pomocí lanovky dobyli vrchol za půl dne. Zároveň bychom viděli nejvýše položené australské jezero Cootapatamba a pak bychom si užívali zaslouženého odpočinku v některém z místních hotelů. Co se týče výšky na území kontrolovaném Austrálií, hora Mount Kosciuszko je až na třetím místě. Vyšší jsou totiž Mawson Peak (2 745 m) ležící na jednom z nejodlehlejších ostrovů světa Heard Island v Indickém oceánu a vrchol Dome Argus (4 030 m), který se nachází v té části Antarktidy, jež spadá pod australskou sféru vlivu, ale tam by naše kroky určitě nevedly.

Austrálie - jezero a zasněžené hory - ilustrační foto Austrálie - termitiště v džungli - ilustrační foto 

A co dál ? Rádi bychom viděli alespoň část 2000 km dlouhého Velkého bariérového útesu u východního pobřeží Austrálie, který tvoří skoro tři tisíce korálových útesů a přes šest set ostrůvků. Dále bychom si určitě vyfotili posvátný monolit Uluru v centrální Austrálii, tyčící uprostřed planiny do výšky až 348 metrů, kterému se říká „rudý zázrak“ nebo také „rudý střed“. Nedaleko Sydney bychom pohodlně navštívili Modré hory, které získaly svůj název díky modrému oparu, jenž v horkých dnech vychází z porostu vzácných eukalyptových stromů, kdy se z jejich listů vypařují oleje. Tropický prales Daintree, který se rozprostírá na severu Queenslandu a je považován za nejstarší na světě bychom také nevynechali a pak bychom se přesunuli do největšího Národního parku v Austrálii, jenž byl pojmenovaná Kakadu. Bylo by toho ještě mnohem více, záleželo by na financích, času a zdraví, ale každopádně bychom nikam necestovali bez uzavřeného cestovního pojištění.

Austrálie - Urulu - ilustrační foto Austrálie - Velký bariérový útes - ilustrační foto

Foto : https://pixabay.com/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Radka - Cestovní deník jirkuv

Super práce

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 439188
Měsíc: 16743
Den: 485