Jdi na obsah Jdi na menu
 


Egypt - dovolená s návštěvou pyramid a dalšími místy

Téměř každý člověk, který rád cestuje, v životě sní o nějakém místě, jenž by rád navštívil, shlédl na vlastní oči a vychutnal si jeho atmosféru. Někomu by stačilo odpočívat v Karibiku na písečné pláži a popíjet koktejly, dobrodružné povahy by zase raději zdolaly evropská pohoří či rovnou pár osmitisícových himalájských vrcholů a zbytek by volil něco mezi oběma extrémy. K poslední skupině cestovatelů patří i naše maličkosti a kdybych měl prozradit nějakou mimoevropskou destinaci, kam by pro nás bylo reálné se vydat, jednalo by se o Egypt. Vybrat si správnou cestovní kancelář, která by nás bezpečně do této africké země odvezla, to by nebyl problém, neboť sem jezdí spousta českých turistů, kteří si užívají výhod, jež přináší all inclusive dovolená.

article preview

Téměř každý člověk, který rád cestuje, v životě sní o nějakém místě, jenž by rád navštívil, shlédl na vlastní oči a vychutnal si jeho atmosféru. Někomu by stačilo odpočívat v Karibiku na písečné pláži a popíjet koktejly, dobrodružné povahy by zase raději zdolaly evropská pohoří či rovnou pár osmitisícových himalájských vrcholů a zbytek by volil něco mezi oběma extrémy. K poslední skupině cestovatelů patří i naše maličkosti a kdybych měl prozradit nějakou mimoevropskou destinaci, kam by pro nás bylo reálné se vydat, jednalo by se o Egypt. Vybrat si správnou cestovní kancelář, která by nás bezpečně do této africké země odvezla, to by nebyl problém, neboť sem jezdí spousta českých turistů, kteří si užívají výhod, jež přináší all inclusive dovolená.

Egypt - nekonečná Sahara Egypt - muzeum v Káhiře - mumie 

Možná bychom si také vybrali cestování na poslední chvíli, protože taková last minute dovolená bývá výrazně levnější. Každopádně bychom se do Egypta chtěli podívat hlavně kvůli jedinému ze sedmi dochovaných divů světa, neboť nás pyramidy vždy fascinovaly svými tajemstvími, počínaje od způsobu vlastní stavby k účelu, jemuž měly sloužit. Nejvíce se těšíme nepochybně na Cheopsovu pyramidu, měřící necelých 140 metrů, díky čemuž získala druhý název Velká pyramida. Zaujalo nás, že leží přesně v jedné třetině vzdálenosti rovníku od pólu a zároveň i v centru obydleného světa, jak v době, kdy byla postavena, tak i dnes. U pyramid bychom očima pohladily krásnou a neméně tajemnou Sfingu, lví tělo s lidskou hlavou zpodobňující faraona, která už po staletí soubor jehlancových staveb hlídá.

Egypt - pyramidy v Gíze- beduín - velbloud Egypt - Sfinga v noci

Určitě bychom také navštívili obří akvárium a zároveň muzeum mořské biologie v oblíbeném letovisku Hurghada. Kromě samotného akvária, které se může pochlubit zhruba 4 000 000 litry vody a více než stovkou zvířat, bychom se prošli uměle vytvořeným deštným pralesem a pak si odpočinuli ve venkovním stanu s občerstvením nebo se podívali do mini ZOO s gekony, pštrosy, velbloudy nebo krokodýly. Nevynechali bychom ani chrámový komplex v Karnaku, v oblasti starověkého Vesetu (Théb), který patří k největším v Egyptě. Jeho úctyhodná plocha činí asi 2000 akrů a vždy nás fascinovalo, že nejstarší části pocházejí z období před 2 000 lety. Na výstavbě chrámového komplexu se podílela většina významných panovníků své doby. Díky poměrně dobré zachovalosti se komplex těší velké oblibě turistů z celého světa.

Egypt - Karnak - chrámový komplex Egypt - Karnak - chrámový komplex

Pak by následovalo oblíbené Údolí králů u Luxoru. Posvátné pohřebiště těch nejvýznamnějších osobností tehdejší společnosti, tj. faraonů a aristokracie se rozprostírá na západním břehu Nilu. Prošli bychom si zpřístupněné hroby, včetně slavné Tutanchamónovy, do které by nám cestovní kancelář určitě obstarala speciální povolení. Celé údolí zahrnuje více než šest desítek hrobů a pohřebních komor, které pojímají různé formy a velikosti od obyčejné jámy po velké komplexy čítající na stovky jednotlivých místností. Stěny jednotlivých hrobek jsou zdobeny hieroglyfy a malbami znázorňujícími výjevy z egyptské mytologie. Nějaký den bychom si vyhradili na projížďku džípy po legendární poušti Sahara, která zaujímá plochu čítající necelých 9 milionů km² a zasahuje do celkem deseti států (Egypt, Libye, Tunisko, Alžírsko, Maroko, Niger, Mauretánie, Mali, Čad a Súdán). Samozřejmě bychom se také váleli na pláži u moře, ale o tom se už rozepisovat nemusím…

Egypt - výlet na Saharu Egypt - Luxor - Údolí králů

Foto : https://pixabay.com/ 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 13
Celkem: 440842
Měsíc: 16721
Den: 672