Jdi na obsah Jdi na menu
 


Praha - Husův sbor v Holešovicích

Husův sbor byl v Praze Holešovicích vybudován v letech 1935 - 1937 podle projektu architekta Františka Kubelky jako víceúčelová novostavba. V přízemí činžovního domu se nachází modlitebna, obložená mramorem, v podzemí kolumbárium, označované za jedno z největších v Evropě. Dominantou objektu je byzantský kříž v průčelí a modernistická věž s kalichem. Sbor je formálně koncipován jako činžovní dům a je zasazen do uliční zástavby, přičemž modlitebna, obložená mramorem, se nachází v přízemí a vchází se do ní z ulice. V podzemních prostorách domu bylo zbudováno kolumbárium. Kříž umístěný v horní části průčelí domu a věž s kalichem na střeše symbolizují přítomnost Husova sboru. Interiér modlitebny zakončuje za oltářem půlkruhový klenutý prostor, který je opatřen vitrážemi sklářského výtvarníka Č. O. Jandla.

article preview

Vánoční svátky do naší rodiny vždy přinesly nejen kýženou pohodu a společně strávené chvíle, ale také spoustu různých dárečků. Jednoho roku vousatý muž v červeném obleku nechal pod zeleným stromečkem ležet obálku se dvěma vstupenkami na vysněný muzikál Fantom opery, který jsme chtěli už dávno předtím vidět. Dárek nám tedy udělal velkou radost a těšili jsme se na to, až nastane onen únorový den, uvedený na vstupence. Když jsme se konečně dočkali, nastartovali jsme naše stříbrné auto a po dálnici D1 jsme vyrazili do českého hlavního města za představením, které se konalo na holešovickém výstavišti. Cesta proběhla bez problémů a když jsme přijeli do Prahy, náš povoz jsme po dlouhé cestě nechali odpočívat v podzemních garážích u vlakového nádraží Bubny – Vltavská v Holešovicích.

Praha Holešovice - Husův Sbor na mapy.cz

Pak se naše čtyřčlenná výprava rozdělila na dvě poloviny. Zatímco jedna část odešla hledat kešky, druhá si čekání na podvečerní představení v divadle Goja music hall zkrátila návštěvou několika památek. Jednou z nich byla budova Církve československé husitské, ke které jsme z garáží ulicemi Heřmanova a Farského pěšky dorazili za několik minut. Před námi stála velká modlitebna Husova sboru, která byla postavena v letech 1935 - 1937 podle projektu architekta Františka Kubelky jako víceúčelová novostavba, která od začátku nesloužila pouze k církevním účelům, ale také k bydlení. Také v době návštěvy kromě bohoslužeb, duchovní péče a náboženské výchovy dětí dům nabízel bohatý kulturní život, sociální či vzdělávací aktivity a dokonce uvnitř probíhaly hudební koncerty a různé výstavy.

A - Praha Holešovice - Husův Sbor 01 A - Praha Holešovice - Husův Sbor 02

Budovu Husova sboru jsme si bohužel prohlédli pouze zvenku, protože dveře byly v zimě zavřené a žádná akce zde zrovna neprobíhala. Nejvíce nás mrzelo, že jsme neviděli mramorem obloženou modlitebnu a kolumbárium v podzemí, označované za jedno z největších v Evropě. Prohlédli jsme si alespoň kříž v horní části domu a věž s kalichem na střeše. Následně jsme se přesunuli ke 100 metrů vzdálenému katolickému kostelu sv. Antonína Paduánského, o němž však již vypráví jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli také někdy přečtěte. Jak probíhalo celé naše putování únorovou Prahou, to se dozvíte v sekci Velké povídání o výletech, kde je pro vás připraven cestopis s názvem Jak jsme v Praze viděli Fantoma opery a pár církevních památek. Pokud jste zmíněný muzikál nebo Husův sbor v Holešovicích také shlédli, můžete napsat své poznatky do komentářů pod tímto článkem. Děkujeme.

A - Praha Holešovice - Husův Sbor 03 A - Praha Holešovice - Husův Sbor 04

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/praha-husuv-sbor-v-holesovicich​

Historie :

Husův sbor byl v Praze Holešovicích vybudován v letech 1935 - 1937 podle projektu architekta Františka Kubelky jako víceúčelová novostavba. V přízemí činžovního domu se nachází modlitebna, obložená mramorem, v podzemí kolumbárium, označované za jedno z největších v Evropě. Dominantou objektu je byzantský kříž v průčelí a modernistická věž s kalichem. Sbor je formálně koncipován jako činžovní dům a je zasazen do uliční zástavby, přičemž modlitebna, obložená mramorem, se nachází v přízemí a vchází se do ní z ulice. V podzemních prostorách domu bylo zbudováno kolumbárium. Kříž umístěný v horní části průčelí domu a věž s kalichem na střeše symbolizují přítomnost Husova sboru. Interiér modlitebny zakončuje za oltářem půlkruhový klenutý prostor, který je opatřen vitrážemi sklářského výtvarníka Č. O. Jandla. Světlo prostupující do modlitebny z vnitrobloku umocňuje výtvarnou působivost reliéfu, jehož autorem je Ladislav Novák. Kromě bohoslužeb, duchovní péče a náboženské výchovy dětí je sbor také zázemím pro bohatý kulturní život a mnohé sociální a vzdělávací aktivity. Probíhají zde též koncerty či výstavy.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hus%C5%AFv_sbor_(Hole%C5%A1ovice)

Město Praha je držitelem turistické známky č.500.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/hlavni-mesto-praha-c500

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 443005
Měsíc: 17206
Den: 761