Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boškov - kostel sv. Máří Magdalény

Kostel sv. Máří Magdalény v obci Boškov byl postaven v roce 1408, ale již o čtyřiadvacet let později byl zničen husitovými vojsky. Vyhořelý kostel roku 1781 nahradila současná stavba, která se dochoval bez větších změn do dnešní doby. V roce 1827 svatostánek získal nový oltářní obraz, druhý zvon, varhany, kazatelnu a byl také vydlážděn. V roce 1912 byly pořízeny nové varhany. V roce 1915 byl odevzdán malý zvon pro válečné účely. Roku 1911 byla břidlicová střecha kostelíka vyměněna za novou z kanadského šindele a o čtyři roky později byl malý zvon pro válečné účely. Nahrazen byl roku 1922 novým zvonem a o pět let později byl kostelík vymalován. Po druhé světové válce došlo k odsunu německého obyvatelstva a Boškov začal sloužit spíše pro rekreaci než pro stálé bydlení. 

article preview

Obec Boškov, rozkládající se na okraji vojenského újezdu Libavá, jsme navštívili z velmi prozaického důvodu. V určitém životním období jsme se totiž jezdili dívat na vesnické rodinné domky, protože jsme si chtěli nějaký koupit a trávit v něm čas chalupařením. Jeden z adeptů na koupi se nacházel ve vsi Lipná nedaleko Potštátu a protože jsme vždy rádi spojovali příjemné s užitečným, cestou jsme se zastavili na několika turisticky atraktivních místech. Mezi ně patřil zmíněný Boškov, který po druhé světové válce a odsunu německého obyvatelstva začal sloužit spíše pro rekreaci, než pro stálé bydlení. Patrně to byl hlavní důvod, proč jsme po příjezdu do této obce nalezli náš zdejší cíl v tak špatném stavu. Jednalo se o kostel sv. Máří Magdalény, u něhož jsme zaparkovali naše stříbrné auto a vyrazili za jeho obhlídkou.

C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 00 C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 11

Kráčeli jsme zatravněnou cestou, vedoucí krátkou alejí, která nás přivedla ke vstupní bráně do hřbitovního areálu s kostelem a ještě než jsme vešli dovnitř, zastavili jsme se u kamenného kříže s korpusem Krista. Ve střední části uměleckého díla jsme spatřili reliéf ženské postavy v rouchu a pod ní jsme si přečetli německý nápis begrüßet sei heilige kreuz meine einzige hoffnung, což by se dalo přeložit jako vítej svatý kříži moje jediná naděje. Pak dole u paty kříže naše oči potěšily květiny, které tam někdo položil u příležitosti nějakého květnového svátku. Podařilo se nám zjistit, že kříž vznikl v nějaké kamenické dílně roku 1905, ale podrobnější fakta zůstala skryta v uzamčeném šuplíku s názvem dávno zapomenutá historie. Když jsme si kamenické dílo prohlédli, popošli jsme pár kroků ke zmíněné bráně.

C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 02 C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 03 - kamenný kříž z roku 1905

Naštěstí byla brána odemčená a tak jsme vstoupili dovnitř. Vedle brána nalevo stála budova, která patrně sloužila jako zázemí pro hrobníka a byla evidentně mladšího data, než samotný kostel. Pak jsme se již začali věnovat svatostánku, jenž byl vystavěn roku 1781 na místě dřevěného předchůdce, který shořel během husitských válek. Na střeše nešlo přehlédnout výrazný sanktusník s lucernou, v němž byl zavěšen malý zvonek z roku 1922, který se rozezněl při mši, jež se v poslední době konala pouze jednou za rok. Pod korunní římsou jsme spatřili okno s půlkruhovým záklenkem, které pouštělo světlo na hudební kůr a pod ním se nacházely dřevěné dveře, k nimž jsme vzápětí přistoupili. Byly však pevně zavřené, takže jsme interiér svatostánku bohužel neviděli, což nás docela mrzelo, ale nedalo se s tím nic dělat.

C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 10 - vchod C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 05 - hřbitov

Následně jsme se vydali na obchůzku kolem budovy, přičemž jsme se museli vyhýbat hrobům, které se v bezprostřední blízkosti kostela nacházely. Rezavé železné kříže, nahnuté náhrobky a zašlá jména na kamenech spolu s otlučenou omítkou dodávaly naší exkurzi tajemný nádech a trochu dušičkové atmosféry. Naštěstí jsme se po kostelním areálu nepohybovali v noci, to bychom se možná i trochu báli, ale za denního světla vše vypadalo vskutku zajímavě. Jelikož nebyl kostel moc velký, na jeho lodi jsme našli jen jedno okno na každé straně a další dvojice oken se nacházela na trojbokém presbytáři. Ke kněžišti byla přistavěna čtvercová sakristie s malými okénky, kolem níž jsme přešli na druhou stranu lodi. Následně jsme opět stanuli před vchodem do kostela a zde jsme si z vlastních papírů přečetli pár informací z historie svatostánku.

C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 06 C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 08

Bohužel toho nebylo mnoho, kromě již zmíněné doby výstavby, pořízení předmětů do interiéru roku 1827 a oprav v následujícím století se moc faktů o zdejší církevní stavbě nedochovalo. S přáním, aby svatostánek čekaly v budoucnu lepší časy jsme se vrátili zpátky k autu a pak jsme odjeli do Potštátu, kde jsme si prohlédli bývalý vodní mlýn. O klapáči však již pojednává jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli také někdy přečtěte. Jak naše putování pokračovalo, to vám prozradí cestopis v sekci Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte článek s názvem Jak jsme v okolí Potštátu navštívili pár kostelů a pramen Odry. Pokud jste kostel sv. Máří Magdalény v Boškově také navštívili, můžete napsat dolů pod článek svůj komentář. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace, za což vám předem děkujeme.

C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 09 - hřbitov C - Boškov - kostel sv. Maří Magdaleny 07

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/boskov-kostel-sv-mari-magdaleny​

Historie :

Kostel sv. Máří Magdalény v obci Boškov byl postaven v roce 1408, ale již o čtyřiadvacet let později byl zničen husitovými vojsky. Vyhořelý kostel roku 1781 nahradila současná stavba, která se dochoval bez větších změn do dnešní doby. V roce 1827 svatostánek získal nový oltářní obraz, druhý zvon, varhany, kazatelnu a byl také vydlážděn. V roce 1912 byly pořízeny nové varhany. V roce 1915 byl odevzdán malý zvon pro válečné účely. Roku 1911 byla břidlicová střecha kostelíka vyměněna za novou z kanadského šindele a o čtyři roky později byl malý zvon pro válečné účely. Nahrazen byl roku 1922 novým zvonem a o pět let později byl kostelík vymalován. Po druhé světové válce došlo k odsunu německého obyvatelstva a Boškov začal sloužit spíše pro rekreaci než pro stálé bydlení. V důsledku toho začal kostel sv. Máří Magdalény chátrat a mše se zde koná pouze jednou ročně. V 21. století několik nadšenců projevilo zájem památku zachránit, ale cesta to byla trnitá a zdlouhavá….

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/kostel-sv-mari-magdaleny-boskov

Obec Boškov nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 440046
Měsíc: 16772
Den: 561