Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cholina - tvrz, fara a socha sv. Barbory

Fara vznikla z původní tvrze ze 14.století. Samotná vesnice však existovala již od roku 1131, kdy zde sídlil rod z Choliny, který tu vlastnil opevněný dvorec. Nejslavnějším z rodu byl ve 13. století jistý Adam z Choliny, který měl založit hrad Grünberk, dnešní Stražisko v údolí Romže na Konicku a též tvrz v samotné Konici, po které se později tituloval. V roce 1376 jeho syn Sulík z Konice Cholinu prodal Bohušovi ze Slavoňova. Později zde byl pánem jistý Martin z Choliny spolu se sestrou Markétou a po jeho smrti připadl opevněný dvorec markraběti Joštovi, který jej roku 1382 věnoval Hereši z Krakovce.

article preview

Okolí města Litovel jsme podrobně prozkoumávali zejména v období, kdy jsme v hanáckých Benátkách provozovali výrobnu a prodejnu mýdel, jelikož jsme si práci občas zpestřili nějakou procházkou či krátkým výletem. Když se ve vsi Cholina objevila nová turistická známka, během několika týdnů jsme dali dohromady plán celodenního putování, který zahrnoval nejen návštěvu pamětihodností v této hanácké obci, ale také v nejbližším okolí. Červnový výlet započal v obci Odrlice, odkud jsme se naším stříbrným autem přesunuli do zmíněné Choliny, v níž jsme strávili největší část prosluněného dne. Jedním z našich tehdejších turistických cílů byla bývalá tvrz, nacházející se jen pár metrů od kostela Nanebevzetí Panny Marie, nedaleko něhož jsme zaparkovali náš povoz a vzápětí jsme se vydali na obhlídku zdejších památek.

H - Cholina - kostel Nanebevzetí Panny Marie 19 - pohled ke kostelu ze hřbitova Cholina - fara a bývalá tvrz - celkový pohled

Nejblíže k nám stála socha sv. Barbory a tak jsme začali právě u ní. Když jsme přišli blíže, spatřili jsme sochu světice na pískovcovém podstavci, obehnaném železnou mříží. Na čelní straně podstavce jsme našli vyobrazení Anděla Strážného a další světce sv. Josefa a sv. Annu. Na zadní části soklu se pak nacházel latinsky psaný nápis. Všimli jsme si také, že autor díla Johann Sturmer  zhotovil roku 1715 svatou Barboru tak, že svírala v jedné ruce z třešňovou větévku a v druhé pak měla zlatý kalich s Kristovou krví. Na její hlavě jsme našli pozlacenou korunku a pod nohama tři anděle, přičemž o kousek níže seděli další dva. Během obhlídky opravené sochy sv. Barbory jsme se cítili bezpečně, neboť světice vždy chránila poutníky a v době svého vzniku platila také za ochránkyni před morovou nákazou.

Cholina - fara a bývalá tvrz - socha sv. Barbory z roku 1715 Cholina - fara a bývalá tvrz - celkový pohled

Následně jsme svou pozornost obrátili na budovu fary, která nám spíše připomínala zámeček. Bylo to celkem logické, protože fara vznikla přestavbou tvrze, která zde existovala již ve 14. století. V přízemí i horním patře jsme viděli řadu vysokých oken a na jednom nároží se nacházel vjezd na nádvoří. Z budovy uprostřed vystupoval rizalit s dvojicí řady oken dole i nahoře, mezi nimiž jsme v prvním patře spatřili výklenek se sochou sv. Jana Nepomuckého z roku 1746 a v trojúhelníkovém štítu jsme našli kulaté okénko. Následně jsme vytáhli papír s historickými fakty, který jsme si doma před výletem vytiskli a z něj jsme zjistili potřebné informace. Dozvěděli jsme se, že nejslavnějším majitelem tvrze byl ve 13. století Adam z Choliny, který měl založit hrad Grünberk, dnešní a též tvrz v samotné Konici, po které se později tituloval.

Cholina - fara a bývalá tvrz - průčelí s rizalitem Cholina - fara a bývalá tvrz - nika se sochou sv. Jana Nepomuckého z roku 1746

V roce 1376 jeho syn Sulík z Konice Cholinu prodal Bohušovi ze Slavojova a později zde byl pánem jistý Martin z Choliny spolu se sestrou Markétou. Po jeho smrti připadl opevněný dvorec markraběti Joštovi, který jej roku 1382 věnoval Hereši z Krakovce. Dále jsme se dočetli, že o rok později byl majitelem farář Vykéř z Choliny, později Slávek z Křenovic a nakonec premonstránský olomoucký klášter. Ještě roku 1716 stávala nad tehdejší hlavní farní branou mohutná středověká věž, která sice zmizela, ale připadlo nám, že z jejich ruin byla vystavěna zeď okolo fary směrem ke kostelu, k němuž jsme posléze zamířili. O tomto svatostánku a dominantě Choliny však již pojednává jiný můj článek. Chcete-li vědět, co jiného jsme onen červnový den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme poznávali památky obce Cholina a pak šli pěšky do Loučky.

Cholina - fara a bývalá tvrz - boční pohled Cholina - fara a bývalá tvrz - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Cholina_-_byvala_tvrz%2C_fara_a_socha_sv._Barbory/

Historie :

Fara vznikla z původní tvrze ze 14.století. Samotná vesnice však existovala již od roku 1131, kdy zde sídlil rod z Choliny, který tu vlastnil opevněný dvorec.Nejslavnějším z rodu byl ve 13. století jistý Adam z Choliny, který měl založit hrad Grünberk, dnešní Stražisko v údolí Romže na Konicku a též tvrz v samotné Konici, po které se později tituloval. V roce 1376 jeho syn Sulík z Konice Cholinu prodal Bohušovi ze Slavoňova. Později zde byl pánem jistý Martin z Choliny spolu se sestrou Markétou a po jeho smrti připadl opevněný dvorec markraběti Joštovi, který jej roku 1382 věnoval Hereši z Krakovce. O rok později byl majitelem farář Vykéř z Choliny, později Slávek z Křenovic, a nakonec premonstránský olomoucký klášter. Ještě roku 1716 stávala nad tehdejší hlavní farní branou mohutná středověká věž. Nicméně v letech 1733 - 1734 byla na tomto místě postavena nová barokní farní budova, někdy též zvaná zámeček.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=12244

Obec Cholina je držitelem turistické známky č.2191.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/cholina-c2191

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 445158
Měsíc: 17732
Den: 394